Sådan høster du selv frø af stedmoderblomster

Hvis du gerne vil eksperimentere med frøformering af stedmoderblomster og hornvioler, skal du bare lade de sidste blomster blive siddende på planten til de er afblomstret.

Der hvor blomsten har været dannes en lille rund frøkapsel. Når frøkapslen tørrer åbnes den, og de små bitte frø til stedmoderblomster kommer til syne. Det er nu du kan høste dine egne frø til næste års stedmoderplanter. Det er iøvrigt præcis det samme der sker med hornvioler.

Stedmoderblomsten skyder sine frø af som var det popcorn

Når frøkapslen har åbnet sig, går der kun få timer før stedmoderblomster skyder sine frø afsted.
Den kan skyde frøene flere meter væk med små smæld, som var det popcorn.
Det kan være svært lige at finde det rigtige tidspunkt at fange dem på, men så kan man i stedet klippe dem af lige før frøkapslen åbnes, og lad dem tørre færdig i en pose.

Det er vigtigt at lade dem modne færdigt inde i frøkapslen. Hvis du lader dem ligge i posen imens, har du styr på dem når de bliver skudt af til alle sider.

Sidst på sommeren kan du selv tage frø af dine stedmoderblomster. Her er en åben frøkapsel på en stedmoderblomst, lige klar til at høste

Sidst på sommeren kan du selv tage frø af dine stedmoderblomster. Her er en åben frøkapsel på en stedmoderblomst lige klar til at høste

Stedmoderblomster og hornvioler er søde forårsbebudere, som starter tidligt og forsætter blomstringen livligt hen over hele sommeren.
De er nemme at få til at blomstre og så har begge sorter spiselige blomster, som ser flotte ud i en salat eller frosset ind i isterninger.

Hvis du kunne lide dette indlæg, så skriv gerne en kommentar nedenunder og husk at følge Altan Eksperimentet på Facebook og Instagram ? ? ?