Den perfekte altanafskærmning
Hvordan man laver den perfekte altanafskærmning?
Det er ikke nemt at finde en altanafskærmning, der både giver læ, lukker sollyset ind og skærmer mod nysgerrige blikke.. Min nye altanafskærmning gør det hele. Og så danner den endda en smuk baggrund til blomsterne.
At finde den perfekte altanafskærmning, som både tilgodeser behovet for sollys til planterne og privatliv til mig, har voldt mig en del hovedbrud. Efter mange tanker og søgning efter inspiration på nettet, lykkedes det mig at finde, det der for mig er den perfekte løsning på en altanafskærmning.
Først måtte jeg dog opfinde den dybe tallerken, for dette er ikke en løsning jeg har set andre steder..
Et altansejl i stof tager sollyset
Da jeg overtog lejligheden, havde den tidligere ejer ladet det gamle altansejl sidde. Det var blevet temmelig grønt af alger og havde set bedre dage. Inden jeg tog altansejlet af og smed det ud, bemærkede jeg, at meget af sollyset gik tabt pga. det tætte stof. Altanen er vestvendt så når solen hænger lavt, trækker altansejlet lange skygger ind over altanen og forhindrer solen i at skinne ind i min lejlighed. Og jeg vil jo gerne have så meget lys som muligt til både kaninen og mine planter.
Her er et billede af det gamle altansejl, som sad på, da jeg overtog lejligheden
En åben altan mangler læ og privatliv
Da jeg havde taget altansejlet ned kom sollyset ind og hele lejligheden blev lyst op af solen. Det var vidunderligt!
Desværre betød det også, at altanen samtidig blev meget åben for forbipasserendes nysgerrige blikke. Og ikke mindst for blæsten. Væk var alt privatliv.. Hvad kunne jeg finde på?
Det lykkedes at finde den perfekte altanafskærmning, men først måtte jeg opfinde den dybe tallerken. For denne løsning har jeg ikke set andre steder.
Polycarbonat var svaret på mine bønner
Efter at have trævlet nettet tyndt, stødte jeg på et materiale der var mig forholdsvis ubekendt, nemlig polycarbonat.
For nylig havde jeg købt et lille drivhus i dette materiale. Det var et let og meget stærkt materiale, men ellers kendte jeg det ikke.
Hvad er polycarbonat?
Polycarbonat er et klart plastmateriale, som er meget slagfast. Dvs. at, det kan holde til eksempelvis hagl og en relativ hårdhændet behandling. Mange af de nye drivhuse er lavet i polycarbonat, fordi polycarbonat-ruderne ikke er så skrøbelige som glasruder. Det kan være en fordel f.eks. i stormvejr.
Sådan lavede jeg altanafskærmingen
I Jem & Fix fandt jeg nogle polycarbonatplader. De passede tilfældigvis lige i størrelsen til min altan. Altanen er godt 5 meter bred, så jeg skulle bruge to plader på hver 2,5 meter.
I Silvans resteafdeling fandt jeg en stump plexiglas, som kunne skæres til og bruges til at forstærke hullerne, vi senere borede i polycarbonatpladerne.
Hvert stykke plexiglas blev savet i 8 x 2,5 cm.
Med et bor, der var lidt smallere end kanalerne i polycarbonatpladerne, borede vi huller til strips. Bagefter kunne de bindes rundt om stængerne i gelænderet.
I hver plade borede vi forsigtigt 3 x 2 huller for oven og 3 x 2 huller forneden.
På bagsiden satte vi plexiglasforstærkningen mellem polycarbonatpladen og stængerne på altanrækværket. Så trak vi strips igennem og lukkede dem på ydersiden af altanen.
Det er vigtigt at sætte strips stramt, så pladerne ikke blafrer i vinden. Strammer man for hårdt kan plasten gå i stykker, så det er lige med at finde balancen.
Materialer til altanafskærmning
Min altan er fem meter lang og jeg må sige, at jeg er overrasket over hvor billigt man selv kan lave en afskærmning til altanen, som opfylder alle ønsker.
Man skal være to personer til jobbet.
Materialer
2x polycarbonatplader a 2,5 meter – Hver plade kostede 195,- i Jem & Fix
(Vi lånte en trailer til at få dem hjem)
En pose hvide kraftige strips fra Silvan til 70,- (Gem resten til senere)
En stump plexiglas fra Silvans resteafdeling til 20,-
En boremaskine
En sav
Samlet pris: 480 kr. (april 2020)
Jeg er helt vild med resultatet
Jeg er blevet helt vild med resultatet. Der er et fantastisk lys på altanen HELE dagen. Tomaterne og alle planterne får sol og stortrives. Og jeg har fået et uderum, som ligger i læ og føles helt privat.
Opdatering!
Det er dejligt, at få kommentarer fra læsere, som kan lide min løsning på en altanafskærmning, der giver privatliv og samtidig lader lyset strømme ind.
Stine og Benjamin har skrevet og spurgt, om jeg ville poste et nærbillede af plexiglas samlingen.
Sådan et billede har jeg selvfølgelig straks taget og postet oppe over denne tekst.
Så nu skulle det være til at se, hvordan vi har forstærket hullerne i polocarbonat-pladerne med plexiglas.
Samlingen har vi sat på ydersiden, så den ikke kan ses når man sidder på altanen.
Gem de strips du ikke bruger
For et par uger siden, sprang én strip på den en side af altanafskærmningen. Inden jeg nåede at få den repareret, ruskede vinden så meget i polycarbonat-pladen, at flere strips sprang.
Jeg tog pladen ned, vaskede den med lunt sæbevand og satte den op igen med 6 friske strips.
Nu står den igen så god som ny. Farven er uændret i forhold til da jeg købte den og efter vask (også indvendigt i kanalerne) er alger og støv væk.
Her fem år senere, er jeg stadig meget glad for denne DIY løsning. Og jeg har endnu ikke set en bedre løsning på andre altaner. Et altansejl tager for meget lys og glasafskærmning, levner ikke plads til privatliv.
Følg på Instagram
Følg på Facebook
DIY – Hvordan fjerner man bladlus? Økologisk bekæmpelse
Hvordan fjerner man bladlus? To forskellige metoder til økologisk bekæmpelse af bladlus. Bl.a. en opskrift på insektsæbe du nemt selv kan lave ..
DIY – Minigarden Plantevæg – Gør det selv
Jeg vil starte med at slå fast, at det var overdrevet lækkert at have en professionel til at stå for monteringen af min plantevæg. Når det er sagt, så var det ikke sværere at montere plantevæggen end at man faktisk kan gøre det selv.
Her kommer en stor gør-det-selv guide til hvordan man bygger en Minigarden plantevæg …
Græs på altanen – Et must for kaniner og marsvin
Kan man så en græsplæne og have den på sin altan? Det har jeg sat mig for at prøve..
Min søde kanin, Maddie Elaine, elsker at have græs under poterne. Han har de sidste par år løbet ude på græsplænen hver gang vejret har været til det. Nu skal han snart være bykanin..
Hvordan holder din løsning til altanen. Ser det stadig godt ud her tre år efter?
Hej Kirsten,
Tak for din kommentar. Jeg synes faktisk at den holder sig overraskende pænt.
Det eneste jeg har gjort for at holde den, er at vaske den med en børste og lunkent vand et par gange om året.
Der er kommet en smule alger ved samlingerne, men vil tro de kan renses væk med en lille børste. Og så er den er blevet en smule mat, hvor den tidligere var mere klar, men den er stadig transparent og der er ikke behov for at udskifte den endnu.
Kh Trine
Hej Trine.
Tak for din gode ide. Vi vil gerne prøve at gøre det samme her hos os. Har du mulighed for at sende et nærbillede af plexiglas ophænget?
Vh Stine og Benjamin
Kære Stine & Benjamin,
Tak for jeres kommentar og interesse i blogindlægget om den perfekte altanafskærmning.
Jeg har naturligvis skyndt mig ud i den sidste aftensol, for at tage et billede til jer ?
Det har jeg sat ind nederst i blogindlægget, sammen med en lille opdatering.
Det kunne være helt skønt, hvis I evt. får lyst til at sende et billede af jeres altan, når I får sat afskærmningen op.
Så vil jeg nemlig gerne sætte det ind på siden her.
Kh Trine
Hejsa.
Jeg står også og skal i gang med en altanløsning, og jeres lyder spændende. Når jeg søger på Jem og fix og det materiale i omtaler kommer der kun disse plader frem. Er det min de samme i brugte?
https://www.jemogfix.dk/termotagplade-klar-2-lags-98-x-250-cm/4200/9038459/
Venlig hilsen Nicolai
Hej Nicolai, Yes, det er dem vi har brugt til at lave den perfekte altanafskærmning med 😉
God arbejdslyst!
Trine
Hej Trine, hvad med det “stakit” du sætter pladerne fast på, hvor har du det fra? Venligst Gitte
Hej Gitte,
Tak for din kommentar. Stakittet er det oprindelige altan rækværk. Ikke noget jeg selv har sat op ?
Hej Trine, det tror jeg også keg vil gøre :). Hvordan fungerer det i forhold til vind og Klapren? Kan de monteres fast nok med strips til, at det ikke klaprer mod rækværket i blæsevejr?
Hej Robert, Tak for din kommentar. Jeg er glad for at kunne inspirere 🙂
Det lille stykke ekstra forstærkning gør, at du kan stramme stripsene helt til uden at ødelægge pladen. Hvis du springer dette trin over, risikerer du at polycarbonatpladen går i stykker når blæsten hiver i den.
Den klaprer ikke. Vær blot opmærksom på, at stripsene skal skiftes en gang ca. hvert andet år. Plastikken bliver sprød med tiden og sprækker. Så snart en strips sprækker, er det tid til at skifte den ud med det samme. Hvis først én slipper og den står og klaprer, går der ikke lang tid før de andre begynder at springe.
Jeg har været super glad for løsningen. Det håber jeg også at du bliver.
Du må meget gerne sende et billede af det endelige resultat.
Kh Trine