Den perfekte altanafskærmning

by 28. apr 2020DIY10 comments

Hvordan man laver den perfekte altanafskærmning?

Det er ikke nemt at finde en altanafskærmning, der både giver læ, lukker sollyset ind og skærmer mod nysgerrige blikke.. Min nye altanafskærmning gør det hele. Og så danner den endda en smuk baggrund til blomsterne.

At finde den perfekte altanafskærmning, som både tilgodeser behovet for sollys til planterne og privatliv til mig, har voldt mig en del hovedbrud. Efter mange tanker og søgning efter inspiration på nettet, lykkedes det mig at finde, det der for mig er den perfekte løsning på en altanafskærmning.
Først måtte jeg dog opfinde den dybe tallerken, for dette er ikke en løsning jeg har set andre steder..

Et altansejl i stof tager sollyset

Da jeg overtog lejligheden, havde den tidligere ejer ladet det gamle altansejl sidde. Det var blevet temmelig grønt af alger og havde set bedre dage. Inden jeg tog altansejlet af og smed det ud, bemærkede jeg, at meget af sollyset gik tabt pga. det tætte stof. Altanen er vestvendt så når solen hænger lavt, trækker altansejlet lange skygger ind over altanen og forhindrer solen i at skinne ind i min lejlighed. Og jeg vil jo gerne have så meget lys som muligt til både kaninen og mine planter.

Altan Eksperimentet

Her er et billede af det gamle altansejl, som sad på, da jeg overtog lejligheden

En åben altan mangler læ og privatliv

Da jeg havde taget altansejlet ned kom sollyset ind og hele lejligheden blev lyst op af solen. Det var vidunderligt!
Desværre betød det også, at altanen samtidig blev meget åben for forbipasserendes nysgerrige blikke. Og ikke mindst for blæsten. Væk var alt privatliv.. Hvad kunne jeg finde på?

Altanafskærmning i polycarbonat

Det lykkedes at finde den perfekte altanafskærmning, men først måtte jeg opfinde den dybe tallerken. For denne løsning har jeg ikke set andre steder.

Polycarbonat var svaret på mine bønner

Efter at have trævlet nettet tyndt, stødte jeg på et materiale der var mig forholdsvis ubekendt, nemlig polycarbonat.
For nylig havde jeg købt et lille drivhus i dette materiale. Det var et let og meget stærkt materiale, men ellers kendte jeg det ikke.

Hvad er polycarbonat?

Polycarbonat er et klart plastmateriale, som er meget slagfast. Dvs. at, det kan holde til eksempelvis hagl og en relativ hårdhændet behandling. Mange af de nye drivhuse er lavet i polycarbonat, fordi polycarbonat-ruderne ikke er så skrøbelige som glasruder. Det kan være en fordel f.eks. i stormvejr.

Sådan lavede jeg altanafskærmingen

I Jem & Fix fandt jeg nogle polycarbonatplader. De passede tilfældigvis lige i størrelsen til min altan. Altanen er godt 5 meter bred, så jeg skulle bruge to plader på hver 2,5 meter.

I Silvans resteafdeling fandt jeg en stump plexiglas, som kunne skæres til og bruges til at forstærke hullerne, vi senere borede i polycarbonatpladerne.
Hvert stykke plexiglas blev savet i 8 x 2,5 cm.

Med et bor, der var lidt smallere end kanalerne i polycarbonatpladerne, borede vi huller til strips. Bagefter kunne de bindes rundt om stængerne i gelænderet.

I hver plade borede vi forsigtigt 3 x 2 huller for oven og 3 x 2 huller forneden.
På bagsiden satte vi plexiglasforstærkningen mellem polycarbonatpladen og stængerne på altanrækværket. Så trak vi strips igennem og lukkede dem på ydersiden af altanen.

Det er vigtigt at sætte strips stramt, så pladerne ikke blafrer i vinden. Strammer man for hårdt kan plasten gå i stykker, så det er lige med at finde balancen.

billig altanafskærmning
Nærbillede af plexiglas samlingen, som vi har sat på ydersiden af altanafskærmningen

Materialer til altanafskærmning

Min altan er fem meter lang og jeg må sige, at jeg er overrasket over hvor billigt man selv kan lave en afskærmning til altanen, som opfylder alle ønsker.
Man skal være to personer til jobbet.

Materialer

2x polycarbonatplader a 2,5 meter – Hver plade kostede 195,- i Jem & Fix
(Vi lånte en trailer til at få dem hjem)
En pose hvide kraftige strips fra Silvan til 70,- (Gem resten til senere)
En stump plexiglas fra Silvans resteafdeling til 20,-
En boremaskine
En sav

Samlet pris: 480 kr. (april 2020)

Jeg er helt vild med resultatet

Jeg er blevet helt vild med resultatet. Der er et fantastisk lys på altanen HELE dagen. Tomaterne og alle planterne får sol og stortrives. Og jeg har fået et uderum, som ligger i læ og føles helt privat.

Opdatering!

Det er dejligt, at få kommentarer fra læsere, som kan lide min løsning på en altanafskærmning, der giver privatliv og samtidig lader lyset strømme ind.

Stine og Benjamin har skrevet og spurgt, om jeg ville poste et nærbillede af plexiglas samlingen.
Sådan et billede har jeg selvfølgelig straks taget og postet oppe over denne tekst.
Så nu skulle det være til at se, hvordan vi har forstærket hullerne i polocarbonat-pladerne med plexiglas.
Samlingen har vi sat på ydersiden, så den ikke kan ses når man sidder på altanen.

Gem de strips du ikke bruger

For et par uger siden, sprang én strip på den en side af altanafskærmningen. Inden jeg nåede at få den repareret, ruskede vinden så meget i polycarbonat-pladen, at flere strips sprang.

Jeg tog pladen ned, vaskede den med lunt sæbevand og satte den op igen med 6 friske strips.
Nu står den igen så god som ny. Farven er uændret i forhold til da jeg købte den og efter vask (også indvendigt i kanalerne) er alger og støv væk.
Her fem år senere, er jeg stadig meget glad for denne DIY løsning. Og jeg har endnu ikke set en bedre løsning på andre altaner. Et altansejl tager for meget lys og glasafskærmning, levner ikke plads til privatliv.

God arbejdslyst!

Følg på Instagram

Følg på Pinterest

Følg på Facebook

Flere blogindlæg:
DIY – Minigarden Plantevæg – Gør det selv

DIY – Minigarden Plantevæg – Gør det selv

Jeg vil starte med at slå fast, at det var overdrevet lækkert at have en professionel til at stå for monteringen af min plantevæg. Når det er sagt, så var det ikke sværere at montere plantevæggen end at man faktisk kan gøre det selv.
Her kommer en stor gør-det-selv guide til hvordan man bygger en Minigarden plantevæg …

read more
Græs på altanen – Et must for kaniner og marsvin

Græs på altanen – Et must for kaniner og marsvin

Kan man så en græsplæne og have den på sin altan? Det har jeg sat mig for at prøve..
Min søde kanin, Maddie Elaine, elsker at have græs under poterne. Han har de sidste par år løbet ude på græsplænen hver gang vejret har været til det. Nu skal han snart være bykanin..

read more