Den perfekte altanafskærmning

Hvordan man laver den perfekte altanafskærmning?

Det er ikke nemt at finde en altanafskærmning, der både giver læ, lukker sollyset ind og skærmer mod nysgerrige blikke.. Min nye altanafskærmning gør det hele. Og så danner den endda en smuk baggrund til blomsterne.

At finde den perfekte altanafskærmning, som både tilgodeser behovet for sollys til planterne og privatliv til mig, har voldt mig en del hovedbrud. Efter mange tanker og søgning efter inspiration på nettet, lykkedes det mig at finde, det der for mig er den perfekte løsning på en altanafskærmning.
Først måtte jeg dog opfinde den dybe tallerken, for dette er ikke en løsning jeg har set andre steder..

Et altansejl i stof tager sollyset

Da jeg overtog lejligheden, havde den tidligere ejer ladet det gamle altansejl sidde. Det var blevet temmelig grønt af alger og havde set bedre dage. Inden jeg tog altansejlet af og smed det ud kunne jeg se, at meget af sollyset gik tabt pga. det tætte stof. Altanen er vestvendt så når solen hænger lavt, trækker altansejlet lange skygger ind over altanen og forhindrer solen i at skinne ind i min lejlighed. Og jeg vil jo gerne have så meget lys som muligt til både kaninen og mine planter. Du kan se et billede af det gamle altansejl i den første artikel jeg skrev på Altan Eksperimentet.

En åben altan mangler læ og privatliv

Da jeg havde taget altansejlet ned kom sollyset ind og hele lejligheden blev lyst op af solen. Det var vidunderligt!
Desværre betød det også, at altanen samtidig blev meget åben for forbipasserendes nysgerrige blikke. Og ikke mindst for blæsten. Væk var alt privatliv.. Hvad kunne jeg finde på?

Polycarbonat var svaret på mine bønner

Efter at have trævlet nettet tyndt, stødte jeg på et materiale der var mig forholdsvis ubekendt, nemlig polycarbonat.
For nylig havde jeg købt et lille drivhus i dette materiale. Det var et let og meget stærkt materiale, men ellers kendte jeg det ikke.

Polycarbonat er et klart plastmateriale, som er meget slagfast. Dvs. at det kan holde til eksempelvis hagl og en relativ hårdhændet behandling. Mange af de nye drivhuse er lavet i polycarbonat, fordi polycarbonat-ruderne ikke er så skrøbelige som glasruder. Det kan være en fordel f.eks. i stormvejr.

Altanafskærmning i polycarbonat

Det lykkedes at finde den perfekte altanafskærmning, men først måtte jeg opfinde den dybe tallerken. For denne løsning har jeg ikke set andre steder.

DIY · Sådan lavede vi altanafskærmingen

I Jem & Fix fandt jeg nogle polycarbonatplader. Jeg var heldig, at de lige passede i størrelsen til min altan.
Altanen er godt 5 meter bred, så jeg skulle bruge to plader på hver 2,5 meter.

I Silvans resteafdeling fandt vi en stump plexiglas, som vi brugte til at forstærke hullerne, vi senere borede i polycarbonatpladerne.
Hvert stykke plexiglas blev savet i 8×2,5 cm.

Med et bor, der var lidt smallere end kanalerne i polycarbonatpladerne, borede vi huller til strips. Bagefter kunne de bindes rundt om stængerne i gelænderet.
I hver plade borede vi forsigtigt 3×2 huller for oven og 3×2 huller forneden.

På bagsiden satte vi plexiglasforstærkningen mellem polycarbonatpladen og stængerne på altanrækværket. Så trak vi strips igennem og lukkede dem på ydersiden af altanen.

Det er vigtigt at sætte strips stramt, så pladerne ikke blafrer i vinden. Strammer man for hårdt kan plasten gå i stykker, så det er lige med at finde balancen.

Jeg er helt vild med resultatet

Jeg er blevet helt vild med resultatet. Der er et fantastisk lys på altanen HELE dagen. Tomaterne og alle planterne får sol og stortrives. Og jeg har fået et uderum, som ligger i læ og føles helt privat.

Materialer til altanafskærmning

Min altan er fem meter lang og jeg må sige at jeg er overrasket over hvor billigt man selv kan lave en afskærmning til altanen, som opfylder alle ønsker.
Man skal være to personer til jobbet.

Materialer:
2x polycarbonatplader a 2,5 meter – Hver plade kostede 195,- i Jem & Fix
– (Vi lånte en trailer til at transportere dem hjem)
En pose hvide kraftige strips fra Silvan til 70,- (Gem resten til senere)
En rest plexiglas fra Silvans resteafdeling til 20,-
En boremaskine
En sav

Samlet pris: 480 kr.

billig altanafskærmning

Nærbillede af plexiglas samlingen, som vi har sat på ydersiden af altanafskærmningen

Opdatering! + Billede af plexiglas samlingen

Det er bare dejligt, at få kommentarer fra læsere, der kan lide min løsning på en altanafskærmning, der giver privatliv og samtidig lukker lyset ind.

Stine og Benjamin har skrevet og spurgt, om jeg ville poste et nærbillede af plexiglas samlingen.
Sådan et billede har jeg selvfølgelig straks taget og postet oppe over denne tekst. Så nu skulle det være til at se, hvordan vi har forstærket hullerne i polocarbonat-pladerne med plexiglas.
Samlingen har vi sat på ydersiden, så den ikke kan ses inde fra altanen.

Gem de strips du ikke bruger

For et par uger siden, sprang én strip på den en side af altanafskærmningen. Inden jeg nåede at få den repareret, ruskede vinden så meget i polycarbonat-pladen, at flere strips sprang.

Jeg tog pladen ned, vaskede den med lunt sæbevand og satte den op igen med 6 friske strips.
Nu står den igen så god som ny. Farven er uændret i forhold til da jeg købte den og efter vask (også indvendigt i kanalerne) er alger og støv væk.
Her fem år senere, er jeg stadig meget glad for denne DIY løsning. Og jeg har endnu ikke set en bedre løsning på andre altaner. Et altansejl tager for meget lys og glasafskærmning, levner ikke plads til privatliv.

Jeg håber at Stine & Benjamin og andre, der har ladet sig inspirere til at lave en lign. altanafskærmning, vil sende billeder af deres projekt til Altan Eksperimentet. Det kunne være sjovt at vise forskellige altaner med denne type afskærmning.

God arbejdslyst!

Ps. Hvis du kunne lide dette indlæg, så skriv gerne en kommentar nedenunder og husk at følge Altan Eksperimentet på Facebook og Instagram