Økologisk bekæmpelse af bladlus

Hjemme hos os elsker vi chili, og hver sommer eksperimenterer vi med forskellige sorter, og fylder fryseren op med chili til brug gennem vinteren.
Flere af chiliplanterne fra sidste sommer har overvintret inde i stuen og er faktisk i rimelig god form, så vi håber på en tidlig høst i år.
Desværre er de fyldt med bladlus ? Så det har der skulle findes en økologisk løsning på inden lusene begynder at sprede sig til de nye planter.

Varmt vand til behandling af bladlus

Det første råd jeg fulgte var ét jeg havde hørt fra Lene Tvedegaard, der er forfatter til flere bøger om spiselige planter og ejer af det skønne Gartneri Toftegaard ved Køge, som nu er blevet helt økologisk.
Hun har fundet ud af at bladlus ikke bryder sig om at blive skyllet med varmt vand, da de fra naturens side kun er vant til koldt regnvand.

Rådet virkede på størstedelen af bladlusene, men det var desværre ikke alle planterne som kunne lide denne behandling, selvom jeg gjorde mig umage med at undgå at vande jorden. Om planterne døde fordi jeg også samtidig plantede dem om, kan jeg ikke sige, men ihvertfald kom bladlusene tilbage.
Så hvis man skal behandle bladlus med varmt vand, er man formentlig nødt til at gentage behandlingen flere gange.

Hjemmelavet insektsæbe til bladlus

Jeg besluttede mig til at gå lidt mere drastisk til værks, og fandt en opskrift på hjemmelavet insektsæbe, som havearkitekt Dorte Kvist engang har delt.
Den er lavet på brun sæbe, vand og sprit, og er godkendt til økologisk brug. Den var effektiv..

Insektsæbe opskrift

Insektsæbe opskrift

Insektsæbe opskrift

Til bladlus, spindemider og andet planteædende småkravl

Blandingsforhold:
1/4 Liter vand
1/4 skefuld brun sæbe
1/4 spiseskefuld sprit

Vand og brun sæbe piskes sammen i en skål, husholdningssprit tilsættes og det hele hældes over på en forstøver og sprayes på bladlusene.
Bladlus sidder primært og gemmer sig under bladene og i de nye skud, så det gælder om at få dem alle sammen sprøjtet godt til.

Potterne holdt jeg vandret under behandlingen, for at undgå at sprøjte sæbevand på jorden. Man kan også dække jorden til med en plastiskpose eller lign. imens man sprøjter bladene.
Vær varsom med insektsæben, den er ret effektivt og kan også tage livet af andre insekter som vi gerne skulle beholde.

Behandling af bladlus er bedst i gråvejr eller om aftenen, så man undgår direkte sol på planterne så længe sæben er på.

Efter nogle timer kan sæbe og bladlus skylles af. Hold øje med om det hele er kommet med og gentag om nødvendigt efter 4-5 dage hvis der stadig er kriblerier i planterne.