Jordbærfrø, kan man selv høste dem?

Sidste sommer plukkede vi de skønneste økologiske jordbær ude på Ventegodtgaard i Lille Skensved (se billedet af alle de lækre jordbær).

Af de friske jordbær høstede jeg en del jordbærfrø. Jordbærfrøene er de små kerner man får i tænderne når man spiser jordbær. De sidder uden på jordbærene. Mange tænker ikke over at det er frø, så hvis du ikke har været opmærksom på dette før, kan du nemt se frøene på billedet.

Frøene kan vippes ud af jordbæret med en stoppenål eller en kødnål og en lille smule tålmodighed.
Jeg brugte en kødnål og et stykke køkkenrulle til at tørre dem af på når de var vristet løs.

Opbevaring af jordbærfrø

Da jordbærfrøene var tørret ud gemte jeg dem i et kaffefilter med navn, og der har de ligget hele vinteren.

Såning af jordbær i februar, marts, april

I dag, 26. marts, har jeg så sået nogle af frøene i en spirebakke.

Jeg har læst nogle steder at folk sætter frøene i køleskabet i en månedstid, da de skal have kulde først for at kunne spire. Det har jeg ikke selv gjort, så det bliver spændende om de bliver til noget eller om jeg må ud og købe jordbærplanter i sidste øjeblik.

Jordbærfrø sås inde februar – april, og dækkes let med jord. (Har jeg læst mig frem til på nettet)
2-3 måneder senere udplantes de små jordbærplanter i krukker eller i en altankasse med 20-30 cm. afstand.
Jordbær blomstrer i maj – juli og blomsterne skal bestøves af bier.

Jordbærplanter trives bedst i direkte sol

Jordbærplanter sætter flest jordbær, hvis de står i direkte sol, og gerne så sydvendt som muligt. Så hvis ellers mine jordbærfrø bliver til små sunde jordbærplanter, vil jeg plante mine jordbærplanter i altankasser der hænger ud over altanen.
Og så skal de ellers bare vandes ofte og jorden holdes fugtig.

Så nu venter jeg spændt på at de små begynder at titte frem. Har læst at de godt kan være ret lang tid undervejs.

Læs hvordan det gik med jordbærfrøene i indlægget:  Jordbær Eksperimentet – Opfølgning…

Hvis du kunne lide dette indlæg, så skriv gerne en kommentar nedenunder og husk at følge Altan Eksperimentet på Facebook og Instagram
 ? ? ?