Natlevkøj Matthiola Longipetala

Natlevkøj

Natlev.. Hvad for noget..?? Bliver jeg ofte spurgt, når jeg fortæller om den lille hemmelige ingrediens, jeg tilsætter mine sommeraftener på altanen.

For nylig blev jeg inviteret til, at skrive et gæsteindlæg på Altanbutikkens blog. Her fortalte jeg om nogle af de blomster, jeg planter på altanen og i mine altankasser. En af dem hedder natlevkøj.
Natlevkøjen er ganske særlig, så jeg vil også gerne give mine læsere på Altan Eksperimentet mulighed for at stifte bekendtskab med den. Jeg har nemlig mødt mange, der ikke kender den. Måske er den også ny for dig?
Natlevkøj Matthiola Longipetala

Hvad er natlevkøj?

Natlevkøj er en spinkel 1-årig sommerblomst, som bliver 40-50 cm høj.
Det latinske navn er Matthiola longipetala. På engelsk hedder den Night Scented Stock.
Natlevkøj blomstrer fra juli til september, med mange små lyslilla blomster. Hver blomst består kun af fire kronblade.
Man kan godt klippe natlevkøj og sætte i vase. De afklippede stængler har lang levetid. Det er dog ikke blomsterne, som er det særlige ved natlevkøjen, men det er duften derimod.

Hvordan dufter natlevkøj?

Når natlevkøjen blomstrer, udsender den de skønneste dufte. Duften minder mest om vanilje, måske med en note af rose. Om aftenen og om natten bliver duften kraftigst, men allerede sidst på eftermiddagen, kan man se nataktive insekter som natsværmere kredse om natlevkøjens blomster.
Jeg forestiller mig, at det må være fordi disse insekter bestøver blomsterne.

Natlevkøj i plantevæg

Hvornår skal man så natlevkøj?

Natlevkøj kan enten forkultiveres inden døre fra marts-april og plantes ud i maj, eller man kan så direkte på voksestedet i maj. Det er let at få natlevkøjen til at gro. Det er ikke en plante, der kræver ret meget. Temperaturen skal dog helst være over 12 grader før den vil spire.

Bedste så-sted for natlevkøj

Du kan så natlevkøj på en plads med fuld sol, men jeg har også haft held med at dyrke den i den plantevæg, som står mest i skygge.
Det vigtigste må være, at så dem i nærheden af et sted du opholder dig på altanen eller i haven. Det kan også være nær en dør, du ofte lader stå åben på de lune sommeraftener. Så får du mest glæde af blomsternes duft.

Natlevkøj frø

Natlevkøj frø

Man behøver kun at købe frø fra natlevkøj én gang. Sidst på sommeren kan man nemlig selv høste frø fra sine afblomstrede planter.
Natlevkøj sætter nogle lange tynde frøkapsler og hver frøkapsel indeholder mange frø.

Der vil være rigeligt til, at du både kan forsyne dig selv med frø til næste sæson og til at kunne dele med interesserede venner.
Frøkapslerne indsamler man når de er tørret ud, men venter man for længe, sprækker de og spreder deres frø ud over jorden.

Gem på Pinterest!

Følg på Instagram

Følg på Pinterest

Følg på Facebook

Måske har du lyst til at læse mere:

Kan man plante en mandel?

Kan man plante en mandel?

Kan man plante et mandeltræ fra frø? Jeg satte mig for at lave et mandel-eksperiment, med en mandel jeg havde med hjem fra Grækenland.

Efterårsblomster til altanen

Efterårsblomster til altanen

Det er blevet sidst i september og sommerblomsterne synger på sidste vers. I nogle af mine altankasser er blomsterne helt færdige og det er blevet tid til, at friske altankasserne lidt op med nye efterårsfarver

Har du hørt om jungleagurker?

Har du hørt om jungleagurker?

[Sponsoreret] Før jeg var på indkøb i Selvforsyning i byen’s frø-webshop, havde jeg aldrig hørt om hverken jungleagurker eller cucameloner, men da jeg så billederne var jeg solgt.