kan man få en mandel til at spire

Mandler fra et græsk mandeltræ på Rhodos

Sidste efterår boede jeg i den smukkeste lille hvide by, Lindos, som ligger på ferieøen Rhodos i Grækenland (Jeg kan anbefale dig lige at klikke på linket og tjekke hvor yndig Lindos er. Der er masser af billeder på min rejseblog.)

På en af mine mange gåture i Lindos, fandt jeg et afblomstret mandeltræ. Mandeltræet var fyldt med tørre frøkapsler. Da det stod ganske tæt ved hegnet til en skolegård, rakte jeg armen ind og plukkede en lille håndfuld frøkapsler, som jeg stak i lommen.
Desværre fik jeg ikke taget et billede af mandeltræet, da jeg havde dårlig samvittighed som et barn på æblerov.

Kan man selv så et mandeltræ fra frø?

Frøkapslerne var så tykke og hårde, at jeg måtte bruge en sten til at hakke hul på skallen. Inden i lå de fineste små mandler. Jeg spiste et par stykker, resten tog jeg med hjem til Danmark.
Drømmen var, selv at så et mandeltræ fra frø. Forestil dig lige, at have en potte med et græsk mandeltræ som souvenir fra sin rejse.
Jeg var ikke sikker på, om jeg kunne få et mandeltræ til at vokse i Danmark, men måske hvis det står indenfor.

Mandeltræets blomster

Jeg har set billeder af et mandeltræ i blomst og det har de sødeste lyserøde blomster.
Mest af alt minder de mig om kirsebærtræets blomster, som jeg tidligere har delt billeder af fra Bispebjerg Kirkegård.

billede af mandeltræ

hvordan spirer man mandler?

Nu hvor det endelig er blevet forår, er jeg igen kommet i tanker om mandlerne. “Kan man plante en mandel?” Tænkte jeg. Og besluttede mig for at prøve.

Da jeg ikke var klar over, om man kan spire en mandel, lagde jeg den ikke i jorden med det samme. I stedet lagde jeg den i en hytteostbeholder, jeg har renset og genbrugt, så jeg kunne følge udviklingen og se om den spirede.
Mandlen dækkede jeg til med fugtet køkkenrulle og stillede et lunt sted nær vinduet.

Hver morgen har jeg skyllet med rent vand og hældt overskydende vand fra, så mandlen ikke skulle mugne eller rådne. Og af og til skiftede jeg køkkenrullen ud med et rent stykke.

Jeg har ikke tal på hvor mange dage der er gået, men 3-4 uger skal det nok være blevet til. Faktisk var jeg tæt på at opgive, men pludselig en dag begyndte der at ske noget. Hinden på mandlen begyndte at sprække.
Med fornyet håb forsatte jeg pasningen og i dag spirede der så en lille rod eller top spire ud fra spidsen af mandlen.

Wuhuu.. Alt godt kommer til den der venter.. Er det ikke noget i den stil man siger?

Kan mandeltræer vokse udendørs i Danmark?

I dag har jeg så plantet mandlen i en potte, med den spirende spids op ad. Hvis alt går vel og mandelspiren forsætter de gode takter efter omplantningen, så kommer jeg snart til at poste et billede af mit nye mandeltræ.

Efter hvad jeg har kunne læse mig til, kan mandeltræer godt vokse udendørs i Danmark. I første omgang har jeg dog tænkt mig, at beholde mit nye mandeltræ indendørs. I hvert fald så længe det er koldt udenfor. Og så kan det være at jeg sætter det i drivhus hen over sommeren eller på en solbeskinnet plads på altanen. I hvertfald indtil der er kommet noget højde og styrke på det nye træ.

kan man så en mandel

Opdatering!
Mit mandeltræ klarede den.. Indtil videre..

Operationen med omplantning af mandlen fra fugtigt køkkenrulle til rigtig jord lykkedes.
Forleden dag brød den lille spire selv op gennem jordoverfladen og mit mandeltræ er officielt på vej.

Svaret på om man kan plante en mandel er “Ja!” Nu håber jeg bare, at jeg kan holde liv i det længe nok til, at jeg en dag kan se det blomstre og sætte mandler. Og hvem ved, måske blive selvforsynende med mandler til ris a la manden. Hahaha..

Gem på Pinterest!

mandeltræ kan man plante en mandel?
mandeltræ fra frø

Har du prøvet at så et mandeltræ fra frø?

Som altid, vil jeg gerne høre om dine erfaringer. Har du prøvet at plante mandler?
Skriv gerne en hilsen i kommentarfeltet herunder.